Table of Contents
Vederea, cauzele care pot duce la deteriorarea acuității vizuale. Descoperim în acest articol medical sursele problemelor noastre de vedere.
Vederea ta se înrăutățește? Lockdown-urile ar putea fi de vină
Potrivit cercetărilor efectuate de Colegiul Optometriștilor din Marea Britanie, 31% dintre britanici au spus că vederea lor s-a înrăutățit în timpul pandemiei.
Un raport publicat pe Bloomberg spune că obiceiurile din lockdown ar fi putut duce la o vedere slabă și la o nevoie de corectare a vederii. De asemenea, se mai menționează și un studiu publicat în JAMA Ophthalmology.
Acesta raporta că miopia la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani a crescut de până la de trei ori în 2020. Nu doar copiii, dar și mulți adulți s-au plâns de neclaritate și de probleme oculare.
Opticienii au primit mult mai multe solicitări pentru teste oculare în timpul și după perioada de lockdown. Și cea mai frecventă preocupare este că “vederea mea se înrăutățește dintr-o dată”.
Dacă și dvs. simțiți că aveți nevoie de o rețetă nouă, consultați imediat oftalmologul.
Stilul de viață din lockdown a dus la o vedere proastă?
Dar ce cauzează vederea proastă? Potrivit specialiștilor, creșterea timpului petrecut cu ochii în ecranare e, de obicei, însoțită de lipsa timpului în aer liber și de un stil de viață mai sedentar.
Cu cât copiii citesc, studiază și își folosesc dispozitivele electronice mai mult timp, cu atât mai puțină lumină naturală primește ochiul pentru a se dezvolta corect.
Cel mai bun mod de a face față problemei este prin reducerea timpului petrecut în fața ecranelor. Chiar dacă trebuie să lucrați în fața unui PC sau laptop pentru perioade lungi de timp, asigurați-vă că faceți pauze regulate.
Ieșiți la o plimbare afară, luați aer curat, oferiți-le ochilor șansa de a se concentra pe altceva. Experții ne recomandă rutina 20-20-20. După 20 de minute de privit un ecran, priviți într-un punct aflat la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde.
În afară de corectarea vederii, discuția despre timpul petrecut în fața ecranului se învârte și în jurul unui alt element dăunător. Ne referim aici la lungimea de undă a luminii albastre emise de ecranele dispozitivelor electronice.
Cercetările pe acest subiect sunt încă în desfășurare. Însă, potrivit unor experți, ar putea provoca sindrom de viziune computerizată. Această afecțiune duce la uscarea și încordarea ochilor, dureri de cap și oboseală.
Mai multe despre acest lucru la sfârșitul articolului…
Înainte de asta, să ne uităm la alte motive pentru care vederea dvs. s-ar putea agrava. În afară de rutinele dăunătoare și utilizarea excesivă a dispozitivelor, aceștia ar putea fi factorii responsabili de vederea proastă.
1. Îmbătrânirea
Odată cu înaintarea în vârstă mușchii oculari încep să-și piardă din flexibilitate. De aici rezultă capacitatea redusă de a se putea concentra. După 40 de ani, este posibil să începeți să aveți probleme în a vedea obiectele din apropiere.
Din acest moment, mulți oameni au nevoie de ochelari de lectură pentru a citi cărți, ziare și texte pe telefon. Această condiție se numește hipermetropie sau presbiopie.
Chiar dacă aveți deja miopie, puteți utiliza bi-focale sau progresive/varifocale. În acest mod vă puteți corecta ambele afecțiuni cu o singură pereche de ochelari de vedere.
2. Cataracta poate duce la probleme cu vederea
Aceasta este o altă afecțiune care se dezvoltă, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă. Ea apare atunci când proteinele din ochi se acumulează pentru a forma o tulburare lăptoasă peste ochi.
Provoacă vederea neclară și starea se poate agrava în timp. Poate fi tratat cu o mică intervenție chirurgicală. De fapt, este una dintre cele mai importante afecțiuni din lume.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați opticianul cu privire la această afecțiune.
3. Vederea slabă poate fi de natură genetică?
Vederea slabă este mai complexă decât ne putem imagina. Dar da, poate rămâne în familie. Dacă părinții tăi au avut o vedere slabă, există șanse ca și tu să ai nevoie de ochelari pentru corectarea vederii.
Cu toate acestea, situația particulară a ta depinde și de alți factori de stil de viață și de mediu. De exemplu, consumul de alcool, fumatul, dieta necorespunzătoare, supraexpunerea la lumina soarelui etc. pot contribui la vederea proastă.
Razele UV ale soarelui pot avea un efect dăunător și asupra ochilor noștri, în afară de piele. De aceea, ochelarii noștri cu prescripție medicală și fără prescripție medicală trebuie să vină cu o acoperire anti-UV.
Este posibil ca razele ultraviolete să nu fie singura componentă a luminii ce poate fi dăunătoare. Să vedem ce spun cercetările despre lumina albastră.
Ce este lumina albastră? Cauzează o vedere deficitară?
Discuția despre importanța ochelarilor de protecție pentru lumina albastră e una deschisă recent. Cu o mulțime de opinii disponibile în online despre lumina albastră, a venit timpul să descompunem puțin lucrurile.
Lumina albastră e o parte a spectrului de lumină (care include și roșu, portocaliu, galben, verde, indigo, violet). Are lungimi de undă scurte și energie ridicată.
În afară de soare, care este cea mai mare sursă, lumina este emisă și de ecranele digitale. Deși este în cantitate mult mai mică, apropierea noastră de ele face lucrurile mai complicate.
Unii experți consideră că poate provoca vătămări grave ochilor noștri. Pe de altă parte, sunt specialiști care cred că undele albastre sunt responsabile doar pentru oboseală.
Potrivit WebMD, expunerea prelungită la lumina albastră poate provoca modificări dăunătoare ciclului de somn și veghe sau ritmului circadian.
Efectele negative ale luminii albastre
Mai mult decât orice altă culoare, lumina albastră suprimă producția de melatonină. Vorbim despre un hormon care controlează ciclul de somn. Întreruperea din ciclul nostru corporal poate provoca daune pe termen lung sănătății.
Folosirea ochelarilor de protecție pentru lumina albastră vă ajută să rămâneți departe de această lumină. O acoperire cu substanțe chimice sau de structură a lentilelor care blochează numai lungimile de undă ale luminii albastre.
Acesta este conceptul central din spatele întregii idei. Absența luminii albastre ne poate ajuta ochii să devină puțin mai relaxați și să nu ajungă extrem de uscați și obosiți.
Mai mult, acest lucru ne poate ajuta și să dormim bine noaptea, existând o producție bună de melatonină. Prietenii noștri de la medicaloptic.ro au o părere similară când vine vorba de subiect și vă recomandă să încercați modelele.
Un somn sănătos vă va menține reîmprospătat pe tot parcursul zilei și, de asemenea, vă va menține și sănătos. Cu energie sporită s-ar putea să vă ajute cu prezentarea pe care o aveți la job sau la școală!
Pentru servicii de advertoriale și link building vă invităm să intrați în contact cu noi!