Table of Contents
Argintăria, cum trebuie curățată și lustruită pentru a rezista cât mai mult. Știind cum să cureți corect argintul, îți vei proteja comorile.
Curățarea și lustruirea argintăriei nu aparține listei de verificare lunară pentru curățenie. Dar trebuie să știți cum să curățați argintul pătat dacă doriți să utilizați sau să afișați articolele, în viitor.
Bijuteriile din argint, vesela și alte piese pe care le folosiți frecvent ar putea avea nevoie doar de o lustruire rapidă cu o cârpă din microfibră pentru a le readuce strălucirea.
Dar argintul fin expus sau depozitat în interiorul unei cutii de bijuterii sau de tacâmuri poate necesita mai multă muncă. Citiți articolul din secțiunea de advertoriale pentru a afla cum să lustruiți argintăria și să o păstrați curată.
De ce argintăria își pierde din strălucire?
Când argintul intră în contact cu gazele de sulf din aer, acesta se poate decolora și întuneca. Umezeala poate accelera pătarea, astfel încât mediile umede pot face ca argintul să ruginească rapid.
Acizii și chiar oxigenul pot provoca și accelera pătarea sau descompune finisajul pe argint. Deoarece chiar și argintul sterling conține cupru, oxigenul poate provoca oxid roșu la suprafață.
Știind cum să curățați argintul, veți menține aceste pericole la distanță.
Cum se curăță argintul care și-a pierdut strălucirea?
Rugina poate fi greu de îndepărtat, așa că este important să înțelegeți cum să lustruiți argintul în siguranță. Deoarece argintul este un metal moale, iar ruginirea e o reacție chimică, a scăpa de problemă necesită forță și o mână delicată!
Acest lucru se datorează faptului că de fiecare dată când curățați sau lustruiți argintăria eliminați din acel argint. Pe articolele placate cu argint, curățarea sau lustruirea prea puternică poate deteriora sau distruge argintul.
Înainte de a începe trebuie să înțelegeți că argintul proaspăt lustruit se va rugini mai repede ca cel deja pătat. Chiar dacă această pată poate fi mai puțin atrăgătoare, lăsarea ei activă poate proteja argintul.
Dacă nu mănânci cu el, nu îl porți sau nu îl afișezi, este mai bine să-ți lași argintul așa cum este. Îl poți oricând șlefui atunci când ai nevoie de el.
Tot ce aveți nevoie sunt niște cârpe din microfibră și o soluție specială de curățat. O cârpă din microfibră este sigură pentru bijuterii, sfeșnice, farfurii și alte obiecte din argint.
Folosiți o cârpă uscată pentru a șterge ușor argintul înainte de a curăța. Praful poate zgâria finisajul și metalul moale dacă frecați prea tare.
- luați-vă soluția de curățat și puneți o cantitate mică pe o cârpă din microfibră umezită;
- frecați ușor argintul folosind o mișcare în sus și în jos. Curățarea într-o mișcare circulară poate face zgârieturile mai vizibile;
- întoarceți-vă cârpa de curățat des, astfel încât să puteți lucra cu o secțiune curată a materialului;
- clătiți argintăria cu apă caldă și uscați-o;
- după ce s-a uscat, lustruiți-o cu o cârpă curată și uscată din microfibră și soluția pentru lustruire.
Vă recomandăm să mențineți rutina de curățare și lustruire de aproximativ trei sau patru ori pe an.
Soluții casnice pentru a curăța argintăria
Există o mulțime de produse de curățenie și lustruire a argintului pe piață din care puteți alege. Pe de altă parte avem și noi câteva modalități prin care puteți rezolva problema.
De la curățarea argintului cu bicarbonat de sodiu și oțet până la lustruirea acestuia cu pastă de dinți, avem de toate. Iată cum să curățați argintăria cu ingrediente pe care probabil le aveți deja prin casă.
1. Oțet și bicarbonat de sodiu
Curățarea argintului cu oțet e sigură atât pentru dvs. cât și pentru mediul înconjurător. Reprezintă soluția minunată pentru a readuce strălucirea de odinioară.
Oțetul este un produs de curățare natural, dezinfectant și deodorizant. Iată cum să lustruiți argintăria și să obțineți înapoi strălucirea cu oțet și bicarbonat de sodiu.
Pentru veselă, bijuterii și alte articole mici din argint, înmuiați-le într-un vas. În acel recipient amestecați o jumătate de cană de oțet alb distilat și două linguri de bicarbonat de sodiu. Lăsați argintăria să se înmoaie timp de 3 ore, clătiți articolele, uscați-le și lustruiți-le cu o cârpă din microfibră.
2. Bicarbonat de sodiu și folie de aluminiu
Puteți folosi propria reacție chimică pentru a scăpa de petele de pe argintărie. Folosiți bicarbonatul de sodiu, apa și folia de aluminiu.
Se fierb patru căni de apă cu o lingură bicarbonat de sodiu și o bucată de folie de aluminiu. Puneți obiectele de argint și lăsați-le să fiarbă aproximativ 10 secunde. Lăsați argintăria să fiarbă puțin mai mult dacă este puternic pătată.
Scoateți articolele cu clești de bucătărie, clătiți-le și așezați-le pe un prosop pentru a se usca. Odată ce argintul este uscat, lustruiți-l cu o soluție specială pe o cârpă curată și uscată din microfibră.
3. Suc de lămâie și sare pentru argintăria pătată
Chiar și cele mai puternice bijuterii din argint murdare vor ieși strălucitoare cu acest curățător de argint. Amestecă o cană și jumătate de apă, o lingură de suc de lămâie și o jumătate de cană de lapte praf într-un recipient.
Pune argintăria în soluție, las-o să stea peste noapte și te vei trezi cu o strălucire minunată a doua zi. Scoate argintul pentru a-l clăti, apoi uscați și lustruiți cu un prosop din microfibră.
Dacă aveți nevoie de o soluție rapidă de curățare utilizați suc de lămâie nediluat. Turnați-l peste obiectele murdare și începeți imediat lustruirea.
Rugina va reacționa rapid la acidul din sucul de lămâie. Frecarea acestuia în metal curăță și mai mult. Uscați argintul și apoi lustruiți-l cu o cârpă uscată din microfibră.
4. Amidon de porumb
Folosit ca agent de îngroșare, puteți amesteca amidonul din porumb și apa pentru a face o pastă. Ștergeți argintăria cu o cârpă umedă din microfibră și cu pasta anterior realizată.
Lăsați pasta să se usuce, mai apoi lustruiți articolele cu o cârpă curată și uscată din microfibră. Gândiți-vă la proces ca fiind similar cu ceruirea unei mașini.
Când îndepărtați ușor “ceara”, murdăria se desprinde, lăsând în urmă strălucirea.
5. Dezinfectant pentru mâini
Când trebuie să scapi imediat de pata de pe argintărie apelează la dezinfectantul de mâini. Care, în zilele noastre, ar trebui să fie ușor disponibil și la îndemâna oricui.
Alcoolul din produsul de dezinfectare va sparge pata și va lăsa o strălucire decentă. Doar stropiți dezinfectant pentru mâini pe o cârpă non-abrazivă și frecați pe argintărie.
6. Pastă de dinţi pentru argintăria preferată
Pasta de dinți este mai mult pentru lustruire decât un produs de curățat, dar este recomandat să profitați de avantaj. Particulele abrazive din pasta de dinți sunt grozave pentru curățarea dinților, dar pot deteriora obiectele din argint.
Puneți puțină pastă de dinți pe o cârpă umedă din microfibră și lustruiți ușor argintăria. Clătiți cu apă caldă, uscați și lustruiți până la strălucire cu un prosop din microfibră.
Rezervați această metodă pentru lustruirea argintului satinat sau mat, cu excepția cazului în care aveți o mână fermă.
Cum se depozitează și se protejează argintul
Modul în care vă păstrați argintul are mult de-a face cu cât de repede se pătează. Argintul trebuie păstrat întotdeauna într-un sertar sau cufăr căptușit cu flanelă rezistentă la murdărire.
O altă variantă este învelirea într-o pânză argintie sau muselină de bumbac nealbită și plasată într-o pungă de plastic cu fermoar. Acesta este un sfat excelent, dar dacă nu puteți oferi spațiul de stocare necesar, avem și alte câteva soluții alternative.
Indiferent dacă vă depozitați obiectele de argint într-un sertar sau dulap, cheia e să le protejați de deteriorări și pete. Pentru a combate umezeala, câteva bucăți de cretă vor absorbi apa care provoacă ruginirea.
Pentru bijuteriile de argint fin, investiți în pungi anti-ruginire pentru fiecare piesă și păstrați-le depozitate într-un loc răcoros și uscat.
Evitați cu orice preț mașina de spălat vase!
Dacă doriți să vă curățați argintăria înainte de depozitare, spălați totul manual. După ce utilizați ustensile de argint, platouri sau alte vase, spălați imediat piesele de mână cu săpun de vase.
Dacă aveți o chiuvetă din oțel inoxidabil, spălați argintul într-un recipient din plastic pentru a evita zgârierea. Uscați argintul cu o cârpă curată din microfibră și lăsați să se usuce timp de o oră înainte de depozitare.
Sunteți în căutarea unor servicii de link building și advertoriale SEO? Nu mai stați pe gânduri! Intrați chiar azi în contact cu noi pentru a descoperi cum vă putem ajuta.